OPTIVENT ULTRA - EN GAME CHANGER 

30 års erfarenhet av tillverkning och utveckling av VAV-spjäll har resulterat i en revolutionerande ny teknik för att mäta luftflöde och temperatur, ultraljudsmätning. Högre precision, mindre komponenter i luftströmmen och inget behov av raksträckor före eller efter spjället.

Vi eftersträvar alltid ett helhetsperspektiv på våra produkter och har därför valt att ta fram ett komplett VAV-spjäll med fabriksmonterad ultramätare. Det här gör att du som kund slipper oroa dig för att mätenhet och spjäll är inkompatibla, du slipper inkalibrering och sparar in många montörstimmar, en komplett produkt helt enkelt. 

Klicka här för att komma till övrig teknisk dokumentation och produktinformation!

Klicka här för att se en demonstrationsvideo! 

SÄKER MÄTNING OCH REGLERING UTAN RAKSTRÄCKOR

Ett energieffektivt VAV bygger på principen rätt mängd luft vid rätt tillfälle och för att lyckas så krävs precisa mätningar på luftflöde och tryckfall. Detta har hittills inneburit svårigheter i projekteringsfasen eftersom att traditionella mätmetoder kräver att kanalsystemet har en viss mängd raksträcka före och efter spjället för att få korrekta mätvärden.

OPTIVENT Ultra ger noggranna mätvärden utan behov av raksträcka innan spjället och kan monteras direkt efter en t-koppling utan att det påverkar spjället funktion.

KOMPAKT UTFÖRANDE - ENKEL PROJEKTERING

Vi lanserade vårt första VAV-spjäll för över trettio år sedan och den erfarenheten har vi tagit med oss när vi designade OPTIVENT Ultra. Vårt nya VAV-spjäll med ultraljudsmätning är därför mycket kompakt i sitt utförande. OPTIVENT Ultra levereras som ett installationsfärdigt VAV-spjäll med mätenhet, regulator och ställdon fabriksmonterat. 

Kan monteras utan raksträcka direkt efter böj eller t-stycke.

LUFTFLÖDESMÄTNING MED ULTRALJUD

TEMPERATURMÄTNING
Principen med ultraljudsmätning kräver att vi kompenserar för lufttemperatur och då såg vi möjligheten till en synergieffekt, så OPTIVENT Ultra mäter även lufttemperaturen mycket noggrannt och kan ersätta exempelvis kanalgivare.

LÅG LJUDNIVÅ
Inga fysiska givare i luftströmmen som skapar turbulens och oljud, traditionell teknik innebär ofta att det vid höga luftflöden genereras onödigt mycket oljud från mätflänsen. 

MINDRE UNDERHÅLL
Vanligtvis så sitter en tryckfallsmätare monterad i luftströmmen och utgör en naturlig samlingsplats för damm och smuts, vilket i sin tur leder till ökat behov av underhåll och minskad effekt. OPTIVENT Ultra har mindre komponenter monterade i luftströmmen och vi kan därigenom minska ansamlingen av damm.

ENERGIEFFEKTIV
Inget onödigt tryckfall och precisa mätvärden hjälper dig att undvika överventilering och överflödig energiförbrukning. 

INOMHUSKLIMAT
Marknadens bredaste flödesområde och inget onödigt tryckfall betyder att OPTIVENT Ultra kan ventilera en fastighet oavsett storlek, utformning eller temporär belastning.


EN KOMPLETT ENHET

FläktGroup har mycket lång erfarenhet när det kommer till utveckling av innovativa VAV-spjäll. Variabelflödesspjäll (VAV) lanserades för över 30 år sedan och 10 år senare lanserade vi det första VAV-spjället med display för visning av aktuellt luftflöde, och nu tar vi alltså nästa steg med ultraljudsmätning.

Den senaste nyheten, är det allra första kompletta VAV-spjället med en integrerad, fabriksmonterad ultramätare för mätning av luftflödet.

Klicka här för att se hela vårt utbud av flödesvariatorer!

HUR FUNKAR DET?

Genom att använda en sändare som skickar in ultraljud i luftströmmen och två mikrofoner monterade efter varandra i spjället så kan vi mäta luftflödet genom att jämföra upptagningsnivåerna för de olika mikrofonerna. Ju högre avdrift, ju högre luftflöde. Den här metoden ger mycket precisa mätvärden och har inget behov av raksträcka för säkra mätvärden vilket möjliggör placering direkt före eller efter en böj.

TILLÄMPNINGSEXEMPEL: OPTIVENT ULTRA

För att det ska bli ännu enklare att välja rätt så har vi tagit fram en tillämpningsguide som innehåller olika exempelinstallationer i ett antal vanligt förekommande miljöer såsom kontorsrum, hörsalar och klassrum och ger dig kompletta komponentlistor för ett ultramodernt VAV-system. 

Klicka här för att läsa och ladda ner tillämpningsguiden för Optivent Ultra!

DEMONSTRATIONSVIDEO: OPTIVENT ULTRA


Andreas Martinsson, affärsutvecklare hos oss på Fläkt Woods, berättar mer om hur Optivent Ultras ultraljudsteknik kan hjälpa dig!


Kontakta FläktGROUP

Om du är intresserad av våra produkter och ventilationslösningar för en hälsosam och säker inomhuskomfort, så tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper gärna till!

FläktGroup har säljkontor på 18 orter i Sverige.

Hitta din kontakt här>>